RAFFAY BÉLA szobrászművész
/elhangzott 2007 decemberében Veszprém Megye Érdemrend kitüntetés átadásakor/

Három évtizede már, hogy ennek a tájnak a lakója, közéletének szereplője, művészeti életének egyik meghatározó személyisége. Mindhárom beazonosítás, oldalakat kitevő értékelést és elemzést jelenthetne. Most csak be kell érnünk annak értékelésével, hogy ha nem is a kívánt mennyiségben, de Raffay Béla köztéri alkotásaival immáron számos megyei településen van jelen. Általában, mint a nagy művészek, jeltelenül. Mert az emberek csak megállnak a művei előtt, nem azt nézik, ki alkotta - bár jól felismerhetők művészetének karakteres jegyei - hanem csak azt, hogy tetszik-e nekik a mű vagy sem. A meghatott arc, a mosoly, a kéz mozdulata, ahogyan megsimítják alkotását, a legnagyobb eredménye munkásságának. A közönség ilyen apró gesztusokkal tudatja, hogy megértette a művet, elméjébe és szívébe zárta. Legyen az egy kis ivókút, egy megrendítő emlékű, vagy egy szimbolikus állatfigura. Raffay szobraival a pannontáj még derűsebb, még kékebb és még élhetőbb lett az elmúlt években.

Első elnöke a veszprémi művész céhnek, ennek a szabad szellemi és művészeti társulásnak, amelyet éppen ő fogadott be salföldi otthonába, csaknem húsz évvel ezelőtti megalakulása idején. Mindemellett alkalmanként részt vállal olyan szerepekben is ahol döntési feladatok jutnak rá, mint a Veszprém Megye Kultúrájáért Közalapítvány Elnöke. Nem menekül el a döntés felelőssége elől, hiszen tudja, amit mond annak az egész életműve a hiteles tanúsága: csak a legjobbat és az értéket létrehozót kell támogatni. A blöff, a kétszínű, a mesterkélt előtte nem áll meg egy percig sem. Éppen ezért van jelen a megye művészeti életében. Úgyis, mint kiállító művész a tavaszi tárlatok, a balatoni tárlatok, a Mestermű galéria kiállításai, és még megannyi más művészeti akció nem lehet meg az ő jelenléte nélkül. Hiszi és vallja, aki ezen a tájon él, akit ennek a tájnak a művészi hagyományai kötnek ide s aki életművével már szerves része a magyar művészettörténetnek, az jelen kell legyen. Példa és minta fiataloknak, a kezdőknek, a megye mindig megújuló művészeti közéletének. Raffay Béla mellett megjelenni a veszprémi, balatonalmádi, tapolcai, balatonfüredi tárlaton az már önmagában rangot ad egy fiatal pályatársnak.

Hát így alakul előttünk a magyar szobrászművészet egyik megfejtendő nagy életműve. Legyünk büszkék rá, hogy nem is kicsit, a miénk. A jövendő minden tankönyvében, albumában majd így kezdődik a fejezet: Veszprém megyében élt és alkotott Raffay Béla, a 20. és a 21. század első évtizedeinek korszakos szobrászművésze. De ez a tankönyv még nagyon messze van. Raffay Béla itt él, a mi kortársunk s immár a mi kitüntetett megyei művészünk.


Tagság:

- Magyar Alkotóművészek Egyesülete
- Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége
- Magyar Szobrász Társaság
- Veszprémi Művész Céh

Díjak:

1993 - Honvédelmi Miniszter I. Osztályú Honvédelemért kitüntető cím
1994 - Pro Comitatu
1999 - Balatoni Tárlat Veszprém Város Önkormányzatának díja
2005 - Balatoni Tárlat Balatonfüred Város Önkormányzatának díja
2005 - Veszprém Megyei Prima díj
2006 - A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje
2006 - Tapolca és környéke közművelődésért
2007 - Bojtor Károly díj
2007 - Veszprém Megye Érdemrendje
Anyaság
E.J. mi a kő?
Kuporgók I.-VI.